001

nazivi

Gradski park, 28-30. avgusta, 21.00h

Selekcija regionalnih kratkometražnih igranih filmova

Petak, 28. VIII, Gradski park, 21.00h

Subota, 29. VIII, Gradski park, 21.00h

Nedelja, 30. VIII, Gradski park, 20.00h

  • Predstavljanje festivala jednominutnih filmova

///21.00h Program Kratkometražni igrani film

/

Ako vremenski uslovi ne dozvole projekcje na otvorenom, program se premešta u Malu salu Centra za kulturu Majdanpek

/

Reč selektora

Sve je više stvari koje dolaze je naslov filma Jelene Gavrilović koji ćemo prikazati na šestom Sound and visions festivalu, ali ova sintagma(!) iz naslova filma može da posluži kao početak priče o filmskoj produkciji u Crnoj Gori u periodu od pre šest godina do današnjeg dana. Jelena Gavrilović je iz Srbije i njen film nema veze sa ovom pričom. Prvi film koji se pojavio iz Montenegra i skrenuo pažnju da se i tamo radi je Intro Ivana Salatića. Ivan je posle napravio i film Zakloni, a film Dvorište će biti premijerno prikazan na venecijanskom filmskom festivalu ove godine. Pored Ivana se sad na festivalima vrednoćom ističu Senad Šahmanović i Dušan Kasalica.

Ako nastavimo priču jezikom koji je više sportski ili evrovizijski, a ne filmski ili umetnički, i filmove gledamo kao predstavnike zemalja, a ne kao autrske priče, može se reći – dok Crna Gora pokušava da se izdigne iz pepela i stigne najviše regionalne domete – koji nisu loši, u ostalim krajevima SFRJ je sve bez većih promena. Pored činjenice da izgleda kao da se u Sloveniji trude da ih niko ni slučajno ne primeti, Srbija, Hrvatska i BIH održavaju kontinuitet da svake godine bar jedan film putuje hiljade kilometara po svetu obilazeći festivale. A Makedonija – kao Makedonija – zaglavljena u sredini tabele, ali u svakoj utakmici može da iznenadi protivnika.

Selekcija programa Kratkometražni igrani film na šestom Sound and visions festivalu je ista kao i lane – takmičarska, regionalna i isključivo za kratki igrani film, bez izuzetka za dokumentari i animirani. Nažalost, iz tehničkih razloga izostaće novčani deo nagrade, a pobednički film koji će dobiti Zlatnu damper gumu izabraće pubika glasovima posle projekcija.

 

Dalibor Knežica

//

nazivi

Postoji priča o pesmama s A i B strane, nastala je s vinilima i audio kasetama. Pesme koje su se nalazile na A strani, barem po ovoj priči, trebalo je da se dopadnu većem broju ljudi, postanu hitovi, i postanu nešto po čemu će se taj album pamtiti. B strane su bile uzbudljivije, one su bile popunjene ili nečim manje bitnim ili nekim eksperimentom koji će u budućnosti postati A strana, i nešto po čemu će se pamtiti muzičar odnosno bend.

Ovaj omaž dosadašnjem programu Kratkometražnog igranog filma na Sound and visions festivalu, nazvan A i B strana, pokušaj je da se publici priđe na drugačiji način. Projekcijama A strane u gradskom parku, koje bi trebalo da se dopadnu publici, želimo da izađemo na crtu, na korzo, i vidimo da li ovaj program ima publiku , jer ako nema – gotovo, da se pozdravimo.

Posle svega, B strane će doći samo ako publika to želi. Postoje gledaoci koji više vole jednu od strana, ali treba otvoriti i oči i uši, jer sve su to pogledi kroz prozor, iz dvorišta, sa ulice, u svet.

/

Ponedeljak, 24.VIII – Strana A, 21.00h, Gradski park

Utorak, 25.VIII – Strana A, 21.00h, Gradski park

Sreda 26.VIII – Strana A, 21.00h, Gradski park

/

/

/